piątek, 10 lipca 2020

Muffinki z porzeczkami bez cukru


Podrzucam Wam Kochani przepis na lekkie, letnie muffinki z owocami. Zastanawiałam się, czy dodanie kwaśnych porzeczek do muffinek słodzonych tylko miodem, to dobry pomysł. Czy nie wyjdzie po upieczeniu kwaśne ciasto (w składzie jest też jogurt), zamiast deseru. Ale nie! Bez obaw. Smak jest bardzo zrównoważony, lekko słodki i delikatnie kwaskowy. I do tego babeczki ładnie wyrosły. Myślę, że spokojnie możecie wykorzystać dowolne owoce 🍒🍓.

Składniki na 12 muffinek:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (możesz użyć pszennej)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki miodu (lub mniej, gdy używasz mniej kwaśnych owoców)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego (płynny)
  • 1 szklanka jogurtu typu skyr (lub typu greckiego)
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 szklanka czerwonej porzeczki

Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, sól i płatki migdałowe. W drugiej misce wymieszaj miód, jajka, olej jogurt i wanilię.Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj do po łączenia. Masa będzie dosyć gęsta, ale powinna spływać z łyżki. Dodaj umyte porzeczki i delikatnie wymieszaj łyżką.
 
Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Jeśli masz możliwość użyj silikonowych, muffiny do nich nie przywierają. Wyłóż ciasto do foremek, do samego brzegu. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 min. Zostaw do wystudzenia. Smacznego 🧁


5 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter